Verkiezingsprogramma 2018-2022

Zoeterwoude Zelfbewust Zelfstandig

 

We zijn allemaal Zoeterwoudenaren. Waar je ook woont in Zoeterwoude het is ons thuis en een gewilde plek om te wonen. Onze gemeente kenmerkt zich door veel groen, bereikbare scholen en voorzieningen, talrijke (sport)verenigingen, een breed winkelaanbod, prachtige polders en een grote diversiteit aan wijken en buurten. We koesteren ons thuis en vinden het belangrijk dat het veilig, groen en goed onderhouden blijft. Kortom: de VVD wil zich de komende periode inzetten om te behouden wat we zo waardevol vinden aan onze gemeente, ons thuis.

 

Tegelijkertijd willen we ruimte geven aan groei, vernieuwing, een voedingsbodem creëren voor nieuwe energie. We willen een levendige, bruisende en ondernemende gemeente. Een dorp waar voor iedereen wat te doen is. We willen inwoners, verenigingen en ondernemers ruimte, verantwoordelijkheid en vertrouwen geven om initiatieven te ontplooien die onze gemeente nog mooier maken. Dat betekent ook dat de gemeente helder en op tijd naar haar inwoners, instellingen en ondernemers communiceert.

 

De komende jaren wil de VVD een positieve impuls geven aan Zoeterwoude. We hebben hiertoe de volgende vijf speerpunten benoemd:

1.    Dorpscultuur waarbinnen iedereen meedoet

2.    Behoud van onze prettige, groene leefomgeving

3.    Passend woningaanbod voor álle Zoeterwoudenaren

4.    Ruimte voor ondernemerschap

5.    Sterke eigen identiteit als basis voor regionale samenwerking

 

        Dorpscultuur waarbinnen iedereen meedoet

Voor de VVD is werk een topprioriteit. De beste sociale voorziening is een betaalde baan. Iedereen moet de kans krijgen om naar vermogen mee te doen. Mensen in de bijstand moeten zo snel mogelijk worden geholpen bij het vinden van een baan. Als mensen door ziekte of beperking niet in staat zijn om te werken, wordt gezocht naar andere manieren om mee te kunnen doen, bijvoorbeeld werk in een sociale onderneming.

 

We willen zelfredzaamheid aanmoedigen en steun bieden aan inwoners die daar behoefte aan hebben, zoals kwetsbare ouderen. We hechten groot belang aan een goede samenwerking tussen het sociaal team, het jeugd- en gezinsteam, huisartsen en andere hulpverleners. Niemand mag door bureaucratie tussen wal en schip vallen.

 

We geven onze inwoners de ruimte om in hun buurt initiatieven te nemen die de veiligheid en samenhang bevorderen. Geen onnodige regeldruk bij het organiseren of uitvoeren van evenementen of activiteiten in de buitenruimte. Er moet ruimte komen voor meer evenementen die Zoeterwoudenaren samenbrengen, ons energie geven en waarvan wij kunnen genieten. De focus ligt op samenwerking en initiatief.

 

ü  Onze inwoners moeten op diverse manieren met de gemeente contact kunnen houden. Digitale communicatie met de gemeente moet zo volledig mogelijk benut worden, maar kan voor ouderen en gehandicapten een probleem zijn. Wij willen daarom ook de mogelijkheid van persoonlijk of telefonisch contact behouden

ü  Geen onnodige ingewikkelde vergunningsplicht bij evenementen

ü  Aanbrengen van stroom- en (afval)watervoorziening op het Dorpsplein, bij de Eendenkooi en Veld11

ü  Om wijk- en buurtinitiatieven te ondersteunen en de politiek dichterbij de burger brengen staat de VVD open voor netwerkbijeenkomsten in de wijk

ü  Beter benutten van pleinen waar evenementen worden georganiseerd t.b.v. recreatiedoeleinden bijvoorbeeld met horeca

ü  Stimuleren van jongeren om mee te denken over eigen activiteiten in de buitenruimte

ü  Stimuleren van sporten in de buitenruimte

 

Veiligheid

Een goede communicatie tussen inwoners, gemeente en politie is noodzakelijk om een veilige leefomgeving te creëren. Bekendheid geven aan de uitgebreide contactmogelijkheden om de wijkagent te kunnen bereiken moet de afstand tussen inwoners en handhavers verkleinen. De VVD staat voor de vrijheid van het individu en is een voorstander van zo min mogelijk regels. Maar de regels die er zijn moeten wel gehandhaafd worden. De vrijheid van de een stopt, waar de vrijheid van de ander begint. De VVD wil daarom dat er meer uren beschikbaar komen voor een BOA om het handhavingstraject van informeren, waarschuwen en als laatste sanctioneren efficiënt te kunnen uitvoeren. De BOA wordt betaald door de gemeente en om een deel van deze kosten te dekken zijn wij voorstander van een regeling waarbij de boetes in de gemeentekas vloeien. Het mag er echter niet tot leiden dat er een klopjacht op de eigen inwoners ontstaat maar overtreders moeten wel bestraft worden.

 

ü  BOA meer en efficiënter inzetten

ü  Boetes vloeien naar de gemeentekas

ü  Afstand tot wijkagent en BOA verkleinen

 

        Behoud van onze prettige, groene leefomgeving

Een van de meest gehoorde geluiden van inwoners en bezoekers van ons dorp is dat het (groen)onderhoud in onze gemeente zo goed is geregeld. Dat willen we graag zo houden. We willen ons thuis voelen in een prettige, goed onderhouden en schone omgeving. Dat betekent goed onderhoud van wegen, fietspaden, openbaar groen.

 

ü  Structureel voldoende middelen beschikbaar houden voor goed (groen)onderhoud

ü  Dat de gemeente zich een goed en daadkrachtig opdrachtgever toont bij haar aanbestedingen op onderhoud

ü  Goed onderhouden wegen, fiets- en wandelpaden gelet op mobiliteit van ouderen en gehandicapten

ü  Straat- en wijkinitiatieven aanmoedigen voor aanvullend groenonderhoud.

ü  Vaker ophalen van plastic

ü  Herinvoering van gewogen restafvalinzameling voor een eerlijker lastenverdeling.

ü  Weer beschikbaar maken van de papieren afvalkalender

 

        Passend woningaanbod voor álle Zoeterwoudenaren

Jij bent Zoeterwoudenaar en …dan wil je hier ook kunnen (blijven) wonen als je een starter bent op de woningmarkt, ouder wordt of alleenstaand bent (al dan niet met kinderen). Het tekort aan passende woningen voor deze groepen inwoners moet worden opgelost.

 

Ons standpunt: bouw waar nodig, ga slim om met de bestaande ruimte bijvoorbeeld door herbestemming van leegstaande kantoorgebouwen of scholen en onderzoek de mogelijkheden voor innovatieve nieuwe woonconcepten.

 

ü  Onderzoeken van herontwikkelen van locaties zoals Keerweer

ü  Onderzoek naar mogelijkheden realiseren woningbouw aan rand van het dorp

ü  Meer woningen in de goedkope koopsector voor starters

ü  Meer betaalbare woningen ten behoeven van doorstroming

ü  Streefpercentage sociale woningbouw 30% bij bouwprojecten

ü  Voorrang aan inwoners en voormalige jeugdige inwoners van Zoeterwoude

ü  Bouwprojecten tenminste kostendekkend

 

        Ruimte voor ondernemerschap

Zoeterwoude heeft met de bedrijventerreinen Grote Polder en Rijneke boulevard goed bereikbare en kansrijke locaties. Dat blijkt ook uit de grote interesse van bedrijven om zich daar te vestigen. Waar nodig moeten bestemmingsplannen of overkoepelend beleid gewijzigd kunnen worden om onnodige leegstand tegen te gaan en initiatieven mogelijk te maken. Ruimte geven aan ondernemerschap levert banen op en noodzakelijke vernieuwing. Regels zijn soms noodzakelijk, maar uitgangspunt blijft samenwerking op basis van vertrouwen.

 

ü  Voor onze bedrijven- en winkellocaties uitgaan van wat wel kan, niet wat niet mag

ü  De gemeente staat vóór en achter haar ondernemers

ü  Initiatieven voor de vestiging van winkels ondersteunen

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid is onmiskenbaar een belangrijk uitgangspunt bij ieder beleid en de uitvoering daarvan. Ondernemers en ook verenigingen kunnen hier bij uitstek een bijdrage aan leveren. Of het nu bijvoorbeeld gaat over zonnepanelen op (bedrijfs)panden, het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of particuliere zorginitiatieven. De VVD ziet voor de gemeente vooral een faciliterende rol om duurzaamheid in al zijn facetten te promoten.

 

ü  Zoeterwoude neemt duurzaamheid en social return als contractvoorwaarden op bij al haar inkoop- en aanbestedingstrajecten

ü  Stimuleren en ondersteunen van collectief aanbod verduurzaming woningen en bedrijfspanden samen met bedrijfs- en verenigingsleven

ü  De VVD staat open voor duurzame initiatieven maar beoordeelt deze op een afweging tussen voordelen (opbrengsten) en nadelen (landschap)

ü  Streven naar reductie van CO2 uitstoot in Zoeterwoude

 

Bereikbaarheid

Zoeterwoude kent een uitstekende ligging in de Randstad. Aan de A4, op een half uur afstand van Schiphol en alle vier de grote steden. We willen dan ook een goede doorstroom van verkeer in en rond onze gemeente. De A4 wordt aangepast maar een verbeterde verbinding naar en van Leiden is noodzakelijk voor een betere doorstroming.

 

ü  Openstelling van de brug Industrieweg/Molentocht voor verkeer zodat de wijk VerdeVista beter ontsloten wordt en landbouwverkeer kan worden geweerd van de Hoge Rijndijk

ü  Blijven investeren in openbaar vervoer. Goede OV-verbindingen zijn noodzakelijk

ü  Betere bereikbaarheid bedrijventerreinen Grote Polder en Rijneke Boulevard

ü  Het knelpunt Lammebrug moet samen met buurgemeente Leiden en provincie Zuid-Holland worden opgelost. Bijvoorbeeld geen brug open tijdens de spits

 

Gezondheid en zorg

Onze oudere inwoners verdienen alle aandacht en respect. Zij zijn het die met hard werken en belasting betalen hebben geholpen aan de opbouw en instandhouding van de verzorgingsstaat. Gegarandeerd moet worden dat de WMO-bijdragen van de Rijksoverheid naar de gemeenten voor honderd procent voor dat doel worden gebruikt en niet verdwijnen in de pot Algemene Middelen. Bij het ontwikkelen van het ouderen-/seniorenbeleid moet zoveel mogelijk worden afgestemd met de aanbevelingen van de betrokken organisaties.

 

ü  Beleid in nauw overleg met betrokken organisaties

ü  WMO geld gegarandeerd naar de doelgroep

 

        Sterke eigen identiteit als basis voor regionale samenwerking

Wij staan voor een sterke gemeente met haar voorzieningen. De zelfstandigheid van Zoeterwoude is hiervoor een noodzaak. Samenwerking met de gemeenten in de Leidse regio is een must. Een fusie met Leiden en/of andere buurgemeenten is niet aan de orde. Uitgangspunt is en blijft de Zoeterwoudenaar en de eigen identiteit van de gemeenschap.

 

ü  Zwembad blijft als voorziening

ü  Bibliotheek blijft als voorziening, maar wel met eigentijds ICT/multimedia aanbod

ü  Zoeterwoude kent als gemeente een gunstige financiële positie. Wij blijven vanzelfsprekend een degelijk financieel beleid voeren

ü  Fusie of regioraad is geen optie

 

Bestuur

Wij beleven op dit moment een tijd van voorspoed zowel in economisch als sociaal opzicht. De Rijksoverheid dwingt nog steeds tot bezuinigingen die direct hun weerslag hebben op de bedrijfsvoering van onze gemeente. Daarom moet worden ingezet op bezuinigingen en ombuigingen die evenwel niet mogen leiden tot lastenstijgingen van onze inwoners. Het standpunt moet zijn dat de trap altijd van boven naar beneden wordt schoongeveegd. De eigen organisatie moet altijd kritisch worden bekeken en ‘lean & mean’ worden gehouden. Op gezette tijden dient een onderzoek te worden gehouden naar efficiency en noodzakelijke omvang. Zonodig moeten noodzakelijke maatregelen worden doorgevoerd. Goed moet worden ingespeeld op ingrijpende veranderingen in het sociaal domein en de daaruit voortvloeiende taken voor de solide bedrijfsvoering.

 

ü  Gemeentelijke organisatie ‘lean & mean’ maken en houden

ü  Door actieve samenwerking zelfstandigheid behouden

ü  Fusie of regioraad is geen optie