VVD verkiezingsprogramma 2022 - 2026

Beste inwoner van Zoeterwoude,

 

Zoeterwoude is een gemeente om van te houden! Jij woont in dit mooie dorp met volop kansen. Dag in, dag uit zetten onze lokale politici zich in om deze plek nog mooier te maken. De gemeente wordt bestuurd door gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester. Op woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In de afgelopen vier jaar hebben we als oppositiepartij laten horen hoe wij de toekomst van ons mooie Zoeterwoude voor ons zien. In dit verkiezingsprogramma kun je per onderwerp lezen wat de VVD Zoeterwoude voor de gemeenschap wil doen. In de kern staat de VVD Zoeterwoude voor het volgende verhaal.

 

Een gemeente die klaar staat voor Zoeterwoudenaren

De VVD Zoeterwoude wil een gemeente die werkt voor jou. Met een prettige woonomgeving die veilig is en voorzieningen in de buurt. Een gemeente die regelt dat de straten schoon zijn en zonder wateroverlast, dat kinderen veilig naar school kunnen en waar je dichtbij huis op liefdevolle zorg kunt rekenen. Dat onze gemeente een fijne plek wordt en blijft waar jij prettig kunt wonen, werken en leven.

 

Goed en betaalbaar wonen

Of je nu alleen woont in VerdeVista, samenwoont met je partner in de Vogelwijk, samen met je maatje je oude dagen slijten aan de Willibrordusstraat of met partner en kinderen een huis met tuin hebt in de Weipoort, de woningnood in Zoeterwoude is hoog en het einde hiervan lijkt nog niet in zicht. Als VVD Zoeterwoude willen wij dat er voldoende nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. We geven voorrang aan betaalbare koop- en huurwoningen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat eigen inwoners voorrang krijgen op een koop of huurwoning. De VVD Zoeterwoude vindt het ook belangrijk dat er gekeken wordt naar alternatieve woonvormen.

 

Een bloeiende lokale economie

De VVD Zoeterwoude wil dat industrie en ondernemingen behouden blijven en dat de gemeente aantrekkelijk blijft voor ondernemers. Ondernemers horen voldoende ruimte te krijgen om aan de slag te kunnen. Juist de lokale bedrijven hebben een moeilijke tijd achter de rug vanwege de beperkende maatregelen die door de overheid zijn opgelegd. We willen dat zij indien nodig snel en duidelijk antwoord krijgen op vragen via het ondernemersloket en denken mee over de beste oplossing.

 

Een veilig en bereikbaar zoeterwoude

In Zoeterwoude willen wij dat je prettig kunt leven. Dit betekent aandacht voor een groene omgeving en voldoende mogelijkheden om je vrije tijd te besteden, bijvoorbeeld in en rondom de mooie polders van Zoeterwoude. En prettig leven betekent óók veilig leven. Als VVD Zoeterwoude hebben wij als aandachtspunten onder meer de bereikbaarheid van winkels en bedrijven, parkeergelegenheid, en de doorstroming naar omliggende gemeenten, via de N206 en N11. Wij willen onze gemeente veilig houden voor voetganger, fietser en automobilist en zorgen voor een soepele doorstroming. Denk daarbij aan plekken als de Hoge Rijndijk en de situatie rondom de scholen. Zo komen we veilig en op tijd aan bij werk, school, familie of op een andere bestemming.

 

Slim en duurzaam groen

Als het gaat om energie moet ook Zoeterwoude verduurzamen. Huizen gaan van het gas af, zonneparken en windmolens dreigen te verschijnen in ons landschap. Dat vraagt om verstandige keuzes. De VVD Zoeterwoude wil dat verduurzaming betaalbaar blijft voor gezinnen en ondernemers. Verrommeling van het landschap willen wij tegengaan. Hierbij is draagvlak onder en samenwerking met Zoeterwoudenaren erg belangrijk. Zo zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst en ons dorp schoon en leefbaar houden.

 

Verstandige financiële keuzes

Als de gemeente meer uitgeeft dan er binnenkomt ontstaan er op enig moment problemen. Daarom letten we goed op onze gemeentelijke schatkist. We houden de lokale lasten laag door de gemeentelijke taken op een zuinige, maar effectieve manier uit te voeren. En als de gemeente geld overhoudt, zorgen we dat dit ten goede komt van onze inwoners en ondernemers. Zo houden we het leven in Zoeterwoude voor iedereen betaalbaar.

 

Samenwerken maar geen fusie

VVD Zoeterwoude is er van overtuigd dat samenwerking in de regio Zoeterwoude verder kan brengen op lastige onderwerpen. Door kennis en kunde te delen met de omliggende gemeenten kunnen we meer bereiken. Een fusie is wat VVD Zoeterwoude betreft uitgesloten. Bij een fusie raken we de zelfstandigheid kwijt die Zoeterwoude zo eigen is. Hier zijn de lijntjes kort en weten we wat er speelt in onze gemeente.

 

Een bereikbare politiek

De VVD Zoeterwoude is voor jou goed bereikbaar. Mocht je over dit programma iets met ons willen delen of heb je vragen, dan kun je via Facebook of de website van de VVD Zoeterwoude contact met ons opnemen. (Of spreek een van ons aan bij de plaatselijke winkels!)

Zoeterwoude Samen, Duurzaam en Ondernemend!

 

Mathieu Paardekooper

Lijsttrekker VVD Zoeterwoude

 

Een dorp waar het fijn leven is

Een huis is een thuis. Wij willen dat onze inwoners op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Als VVD Zoeterwoude willen wij dat er voldoende nieuwe huizen bij gebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen.

 

ü   Wij willen dat er voldoende betaalbare nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen in onze gemeente kan (blijven) wonen. Het bouwtempo moet omhoog.

ü   De gemeente staat open voor creatieve, nieuwe woonvormen zoals tiny houses en kangoeroe woningen.

ü   We gaan actief op zoek naar mogelijkheden voor starters waardoor het makkelijker wordt een woning te kunnen financieren.

ü   Met woningbouwcorporaties maken we afspraken over het voorkomen van scheefwonen en het stimuleren van doorstroming.

ü   We blijven zorgen voor tijdelijke huisvesting voor migranten met een verblijfsvergunning, maar schaffen hun voorrangspositie bij sociale huurwoningen af.

ü   We willen binnen het regionale woonruimte verdeelsysteem voorrang kunnen geven aan onze eigen inwoners.

ü   We gaan speculatie tegen door een woonplicht in te voeren.

ü   Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal, actueel en vooral makkelijk beschikbaar.

ü   We vinden het belangrijk dat we de woonlasten in Zoeterwoude betaalbaar houden.

ü   Bij het bouwen van nieuwbouw hebben we als VVD Zoeterwoude oog voor de omgeving.

ü   Bij het bouwen van nieuwbouw moet de inwoners van Zoeterwoude voorrang krijgen.

 

Waar we de wijk groen en leefbaar houden

We wonen allemaal graag in een dorp waar we ons thuis voelen. Een dorp dat groen, schoon en veilig is, waar buren met elkaar een praatje maken. De bermen worden tijdig, maar niet onnodig vaak gemaaid en initiatieven om zwerfafval op te halen worden gesteund.

ü  Natuur is belangrijk en verdient waar nodig bescherming. Maar we realiseren ons dat ruimte schaars is.

ü  We willen meer groene plekken met bomen en planten in Zoeterwoude, hoe klein dan ook. Alle kleine beetjes helpen.

ü  Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisaties worden van harte aangemoedigd.

ü  Door in te zetten op het scheiden van de afvalstromen en de vervuiler te laten betalen, zorgen we voor een beter milieu en houden we de kosten laag.

ü  Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.

ü  We stimuleren het beter vasthouden van water, tegengaan van verspilling en hergebruik van water.

ü  Het afkoppelen van regenwaterafvoer wordt gestimuleerd. Een ton onder de goot bespaart veel kraanwater.

ü  Ook voor dieren dient Zoeterwoude een prettig dorp te zijn. Wij willen ruimte voor dieren en veilige uitlaatplekken.

ü  We stimuleren het gebruik van groene energie uit wind en zon. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op de daken en windmolens achter de boerenschuur om in eigen stroombehoefte te voorzien.

ü  We maken gebruik van het landschap om, waar mogelijk, zon en wind om te zetten in stroom. Denk hierbij aan onder andere zonnepanelen de op- en afrit van de A4, langs de N206 en als overkapping op parkeerplaatsen van de Rijneke Boulevard en de carpoolplaatsen.

ü  De gemeente stimuleert de vergroening van tuinen en de openbare ruimte. En dus zet de VVD in op flink bijplanten van bomen en opslag van overtollig regenwater, bijvoorbeeld in wadi’s en half verharding.

 

Waar vervoer van A naar B vlot gaat

We verplaatsen ons allemaal voortdurend. We gaan naar werk, bij vrienden en familie op bezoek of wandelen een rondje in onze buurt om de hond uit te laten. Hoe we ons ook verplaatsen: het is fijn om zonder al te veel gedoe van A naar B te komen. Dat de doorstroming goed is en bovenal is het belangrijk dat verkeersituaties veilig zijn voor voetganger, fietser en automobilist.

 

ü  Het is belangrijk dat onze reistijd niet langer is dan nodig. Daarom werken we aan goede doorstroming van het verkeer, voor fiets, auto en OV.

ü  Verkeersveiligheid heeft onze prioriteit. We richten onze straten en wijken, in het bijzonder in de buurt van scholen en sportclubs, veilig in.

ü  We gaan in gesprek met Leiden en de provincie over openstelling van de brug Industrieweg/Molentocht voor verkeer zodat de wijk VerdeVista beter ontsloten wordt en landbouwverkeer kan worden geweerd van de Rijndijk.

ü  We richten fietspaden en wegen in op de toekomst, waarbij veiligheid en doorstroming centraal staan.

ü  We stimuleren innovatieve en kostenefficiënte vormen van openbaar vervoer, zoals snelbussen, “mobility as a service” en deelscooters.

ü  We helpen winkeliers door de ingestelde blauwe zones verder uit te breiden.

ü  De gemeente gaat in gesprek met de provincie en Rijkswaterstaat zodat bruggen op de Rijndijk en de N206 dicht blijven tijdens de spits.

 

Vol slimme en duurzame oplossingen

Zoeterwoude moet verduurzamen. Huizen gaan van het gas af. Er wordt gesproken over  zonneparken en windmolens die dreigen te verschijnen in het landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. De VVD wil geen zonnepanelen maar dieren in het landschap. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijn en leefbaar dorp. Maar wel op een betaalbare manier voor huishoudens en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft ons dorp prettig om in te wonen.

 

ü  Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.

ü  Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Zoeterwoude in 2050. We stimuleren milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie.

ü  We maken per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. VVD Zoeterwoude vind dat totale woonlasten hierbij niet mogen stijgen.

ü  Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een objectief berekend betaalbaar alternatief aangeboden krijgen.

ü  Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.

ü  We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen.

ü  ‘De vervuiler betaalt’ is het uitgangspunt voor liberaal klimaat-en milieubeleid, ook lokaal. Invoering van gewogen restafvalinzameling past hierbij.

ü  Uiteraard wil de VVD de klimaatdoelen halen. De VVD wil duurzame energieopwek alleen langs de snel- en spoorwegen en op de daken. Zonnepanelen op weilanden is voor de VVD uitgesloten.

 

Een bloeiende lokale economie

 

Waar ondernemers de ruimte krijgen

Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Denk hierbij aan onder andere de Rijneke Boulevard en Grote Polder. Maar de coronacrisis heeft ook onze Zoeterwoudse bedrijven en ondernemers hard geraakt. Zij hebben een moeilijke tijd achter de rug. Daarom willen wij ondernemers waar mogelijk de komende periode blijven ondersteunen.

 

ü  De gemeente geeft opdrachten, voor zover mogelijk,  zoveel mogelijk aan lokale ondernemers.

ü  We richten één loket in voor organisatoren en verenigingen die evenementen organiseren.

ü  Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen mogelijk. Voor een klein terras schaffen we de vergunning af.

ü  Waar het kan, verlengen we vergunningen. Daarnaast streven we naar het zoveel mogelijk afschaffen van vergunningen en vervangen wij deze door algemene regels of een meldingsplicht.

 

Waar Zoeterwoude bruist en bezoekers van buiten aantrekt

Onze lokale ondernemers werken iedere dag hard aan een levendig en aantrekkelijk winkelplein. Een dorp komt pas echt tot leven als het centrum bruist. Met een aantrekkelijk centrum en buitengebied trekken we bezoekers aan van buiten en zorgen we voor een prettig dorp, dat klaar is voor de toekomst.

 

ü  We willen een aantrekkelijke centrum in het Dorp en Rijndijk. Samen met de ondernemers bevorderen wij bedrijfsinvesteringszones.

ü  We verruimen vestigingsmogelijkheden voor bedrijven en winkels.

ü  Wij willen dat horecabedrijven hun producten kunnen verkopen aan hun gasten en dat ook winkeliers hun klanten als gast kunnen ontvangen.

ü  Recreatie en toerisme zijn belangrijk. Daarom willen wij dat de gemeente dit stimuleert met dorpspromotie.

ü  We stimuleren winkelen in onze winkelgebieden door voldoende parkeergelegenheid.

ü  Het zwembad blijft open.

 

Met culturele voorzieningen voor alle leeftijden

In Zoeterwoude zorgen we voor een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. We zijn er trots op dat we hiermee veel bezoekers aantrekken. Daarin spelen horeca, musea, sportverenigingen, bibliotheken en buurthuizen een belangrijke rol. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is.

 

ü  Wij promoten ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners.

ü  Subsidies voor culturele voorzieningen ondersteunen een aanbod van kunst en cultuur voor alle inwoners.

ü  Wij vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed te koesteren. Daarbij horen ook cultuurhistorische evenementen zoals de Sinterklaasintocht, de kermis, de Wielerronde, het open podium en het dorpsfeest.

ü  We willen niet bezuinigen op cultuur, maar zetten het geld zo effectief mogelijk in.

 

Waar zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan

Werk is van groot belang voor de mens en de samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving.

 

ü  We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op iemands talenten en mogelijkheden, en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, begeleiden we onze inwoners naar beschut werk en leerwerkplekken.

ü  Als je bijvoorbeeld je baan verliest is dit een zeer ingrijpende gebeurtenis. Wie naar vermogen bijdraagt kan op onze ondersteuning rekenen. Wel verwachten wij een tegenprestatie, omdat we het belangrijk vinden dat mensen blijven meedoen in de samenleving.

ü  Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, willen we dat je er in inkomen op vooruit gaat. Indien mogelijk schaffen we regels die dit in de weg staan af. Zo voorkomen we nieuwe armoedevallen.

ü  Wie minder bijdraagt kan ook minder een beroep doen op de samenleving. Als je bijstand ontvangt maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verlies je je uitkering.

ü  De afgelopen jaren zijn wellicht ook in Zoeterwoude inwoners onterecht tot fraudeur bestempeld. Het oordeel over fraude moet uiteindelijk tot stand komen door mensenwerk, niet door een computer.

ü  Bij een eerste indicatie van schulden kunnen wij een Schuldhulpmaatje aanbieden.

ü  Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden.

 

Waar iedereen meedoet en integreert

Van nieuwkomers verwachten we dat ze in ruil voor de geboden gastvrijheid bijdragen aan onze samenleving. Door de Nederlandse taal te leren en je te verdiepen in onze normen en waarden, kun je sneller aan het werk. Daarbij bieden we goede begeleiding.

 

ü  We sluiten niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving.

ü  De Nederlandse taal spreken is cruciaal voor het vinden van een baan.

ü  Jonge kinderen van ouders die inburgeren gaan verplicht naar een peuterspeelzaal om eventuele achterstanden vroeg aan te pakken.

ü  Voor afgewezen asielzoekers of illegale migranten is in Nederland geen plaats. De gemeente ondersteunt hen niet met hulp en verleent geen opvang.

ü  We ondersteunen organisaties die integratie bevorderen.

ü  Door samenwerking met rondom liggende gemeenten delen we de kennis en kosten voor de opvang en integratie van statushouders.

Waar we trots zijn op onze boeren

We hebben veel waardering voor onze boeren in de veeteelt, landbouw en tuinbouw. Als boeren blijven ondernemen en innoveren, leveren ze een waardevolle bijdrage aan onze economie, met minder nadelen voor natuur en milieu.

 

ü  Wij agrarische ondernemers ruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals voor toerisme, agrarisch natuurbeheer, recreatie, zorg of andere bedrijvigheid.

ü  Onze natuur draagt bij aan ons welzijn. Daarom blijven we ons inspannen voor realistisch natuurbeleid..

ü  Wij stimuleren een duurzame veehouderij. Als er belemmerende regelgeving is voor het gebruik van duurzame energiebronnen, schrappen we die.

ü  Samen met de boeren in het buitengebied zorgen voor een goede bereikbaarheid. Dus zowel een goede weg om op te rijden als ook een goede digitale snelweg.

 

Waardevol samenleven

 

Met liefdevolle zorg, dichtbij huis

Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daarom willen we goede en liefdevolle zorg waarin onze inwoners centraal staan. Zodat je in je eigen dorp goed oud kunt worden. Een buurt waar je buren gemakkelijk kunt ontmoeten voor een gezellig praatje, waar alle straten goed toegankelijk zijn, zodat iedereen gemakkelijk naar de winkels kan gaan.

 

ü  We zetten daarom in op het bouwen van meer seniorenwoningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen.

ü  We gaan in gesprek met woningbouwcorporaties om bestaande woningen voor doelgroepen aan te passen en te investeren in de bouw van nieuwe woningen voor ouderen en mensen met een beperking.

ü  Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. We kijken kritisch of de hulp die we geven passend is. De zgn. keukentafelgesprekken zijn hiervoor een goede manier.

ü  Wanneer zorg nodig is, dan moet het snel beschikbaar en van goede kwaliteit zijn. We spreken met zorgorganisaties af hoe lang dit mag duren.

ü  We vragen inwoners om ondersteuning zoveel mogelijk zelf te regelen, zodat het past bij hun wensen. Er is een centrale plek waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen en informatie, bijvoorbeeld bij het WMO-loket.

ü  Welzijnsorganisaties onderhouden contact met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. We organiseren logeermogelijkheden om lucht te brengen.

ü  Als volwassenen, kinderen of gezinnen zwaardere hulp nodig hebben, helpen wij hen daarheen op weg.

 

Waar je fijn kunt opgroeien

Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat en er jeugdzorg nodig is, bieden we hulp. Dat doen we het liefst zo dichtbij huis als mogelijk, zodat onze jeugd zo normaal mogelijk kan opgroeien. Maar nog niet alles in de jeugdzorg verloopt even goed. Er zijn soms wachtlijsten voor hulp en dat moet zo snel mogelijk worden opgelost.

 

ü  Van ouders verwachten verantwoordelijkheid voor het gezond opgroeien van hun kinderen.

ü  We plakken niet onnodig stickers en maken het niet zwaarder dan nodig.

ü  Het voorkomen van hulp, preventie, is erg belangrijk. Problemen bij kinderen en gezinnen proberen we daarom zo vroeg mogelijk te signaleren.

ü  Bij zorgvraag wil VVD Zoeterwoude dat ieder gezin één hulpverlener heeft als aanspreekpunt. Dat maakt dat hulp effectief geboden kan worden.

ü  De problemen van de kinderen hebben vaak te maken met schuldenproblematiek of gezondheidsproblemen van de ouders. We kijken niet alleen naar het kind, maar naar het gehele gezin.

ü  We zorgen voor de aanwezigheid van voldoende jeugdprofessionals.

ü  Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de hoogste prioriteit. In deze situaties moet hulp altijd direct beschikbaar zijn.

ü  Door samenwerking te zoeken met onze buurgemeenten willen we de kosten laag houden en het aanbod ruim. Zo kan ook een klein dorp als Zoeterwoude toch alle noodzakelijke zorg bieden.

 

Waar onderwijs een gelijke start biedt

Goed onderwijs geeft kennis en vaardigheden mee waar kinderen de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren we ze ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan.

 

ü  Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. De gemeente is gesprekspartner van de schoolbesturen.

ü  Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat (taal) achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt.

ü  School is een sociale ontmoetingsplaats. School- en sportgebouwen kunnen op het gebied van muziek, sport en cultuur door verschillende doelgroepen worden gebruikt.

ü  Het is belangrijk dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige wandel- en fietsroutes. Ook kijken we naar bijvoorbeeld “kiss&ride” parkeerplekken.

ü  In ons dorp zetten we ons actief in voor het sluiten van een afspraken die pesten tegengaan en zullen voorkomen: het ‘anti-pesten-pact’.

 

Waar we gezond zijn, sporten en bewegen

Sporten is ontzettend belangrijk. Door te sporten zorgen we bovendien goed voor een gezonde, duurzame en weerbare samenleving. We werken samen met scholen, sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen zodat iedere inwoner van jong tot oud kan sporten.

 

ü  Wanneer een sportveld plaats moet maken, willen we compensatie op een andere plek.

ü  Bij nieuwbouw, ontwikkelingen of groot onderhoud denken we samen met de inwoners na hoe onze openbare ruimte kan worden ingericht voor buitensport.

ü  Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen. Onze sportcoördinator kan hierbij helpen.

ü  Om ouderen voldoende te laten bewegen, zorgen we onder andere voor wandelroutes met voldoende rustmogelijkheden.

ü  Ook voor mensen met een beperking is sporten heel belangrijk. Door initiatieven zoals bijvoorbeeld een G team kunnen ook zij betrokken en gezond blijven.

ü  We dragen financieel bij aan het sporten van kinderen als hun ouders dit niet kunnen betalen.

ü  Waar het kan, zetten we sportaccommodaties zoveel mogelijk in voor meerdere doeleinden. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners gebruik maken van de faciliteiten.

ü  Voor discriminatie, homofobie, antisemitisme en racisme is geen plek in Zoeterwoude.

 

Een veilig dorp

 

Waar we veilig zijn en ons veilig voelen

Wij willen dat iedereen in Zoeterwoude veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen. Dat het dorp niet alleen veilig is, maar eenieder zich ook veilig voelt. Samen met inwoners en ondernemers zorgt de gemeente daarom voor een veilige leefomgeving. We pakken criminaliteit en overlast aan en zetten alles op alles om herhaling te voorkomen.

 

ü  De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen.

ü  Discriminatie en geweld tegen LHBTI’s wordt niet getolereerd en we zorgen ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

ü  Aangifte doen kan op het bureau, via internet, telefoon of via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langs komt.

ü  VVD Zoeterwoude wil dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) goed zichtbaar zijn in Zoeterwoude.

ü  De BOA hanteert het traject van informeren, waarschuwen en als laatste sanctioneren. Er kan geen sprake zijn van een klopjacht op de eigen inwoners, maar regels moeten wel gehandhaafd worden.

ü  De BOA vergroot de zichtbaarheid van handhaving en bestrijd kleine criminaliteit. De kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die zich bezig houden met criminele activiteiten.

ü  De gemeente stimuleert de oprichting van buurtpreventieverenigingen en WhatsApp-groepen. Inwoners, BOA en wijkagent werken daarbij samen.

ü  Goede beveiliging is de beste bescherming. Keurmerken zoals Keurmerk Veilig Wonen en Keurmerk Veilig Ondernemen helpen inwoners en ondernemers daarbij. De gemeente en politie promoten deze keurmerken.

ü  We stimuleren de politie om wijkgericht te controleren en voorlichting te geven.

 

Waar criminaliteit wordt aangepakt

De gemeente kiest bij de aanpak van criminaliteit voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.

 

ü  We werken we samen met scholen om herhaling van crimineel gedrag bij jongeren te voorkomen.

ü  We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten.

ü  De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij kan gebruiken om Zoeterwoude veiliger te maken. Te denken valt aan het toepassen van cameratoezicht op plaatsen waar nodig.

 

Een dorp dat klaar staat voor Zoeterwoudenaren

 

Het belang van de inwoners staat voorop

De gemeente is er om problemen op te  lossen. Het belang van de inwoners staat altijd voorop. Met eenvoudige formulieren, helder taalgebruik en overzichtelijke regels helpen we alle inwoners en ondernemers vooruit in het leven en voorkomen we wachtrijen, problemen en frustraties.

 

ü  Brieven en formulieren van de gemeente zijn voor iedereen begrijpelijk.

ü  We vinden het normaal dat de gemeente de telefoon opneemt wanneer je belt met een vraag en er alles aan doet om je goed te helpen.

ü  Inwoners kunnen hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis regelen en wanneer het hen uitkomt.

ü  Het gemeentehuis is fysiek bereikbaar en kent ook openingstijden buiten kantoortijden.

ü  De gemeentewerf is elke zaterdag geopend.

ü  De gemeente zorgt ervoor dat ICT volledig up to date is, zodat informatie van inwoners beschermd is.

ü  De gemeente informeert inwoners over gegevens die belangrijk zijn, zoals de besteding van subsidies.

ü  De gemeente werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit tegen te gaan.

 

We bundelen onze krachten voor slimme oplossingen

Zoeterwoude maken we met elkaar! We bundelen onze krachten en werken met plezier samen om de problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Bij belangrijke besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken.

 

ü   De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens. De gemeente werkt slim samen met buurgemeentes in de omgeving voor betere oplossingen voor bereikbaarheid, regionale werkgelegenheid of woningbouw.

ü  Het enthousiasme van de samenleving benutten we zoveel mogelijk. We denken proactief mee bij een verenigingen-, ondernemers- of duurzaamheidsloket.

ü  We ondersteunen maatschappelijke initiatieven die inwoners bedenken. Denk hierbij aan schoonmaakacties van inwoners om zwerfvuil te prikken.

ü  Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen die dit direct raakt, betrokken.

ü  Participatie betekent niet dat de grootste schreeuwers altijd gelijk krijgen. De gemeente heeft meer oog voor de ‘stille meerderheid’ die de gemeente niet altijd zo snel weet te vinden.

 

Waar gaan verstandig met ons geld om

Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Met belastinggeld gaan we zuinig en verstandig om. De belastingen houden we zo laag mogelijk. De gemeente legt helder en transparant verantwoording af over de besteding van belastinggelden.

 

ü  De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers eenvoudige inzage waaraan geld is besteed en welk effect is bereikt.

ü  We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt.

ü  De woonlasten (zoals de OZB) blijven zo laag mogelijk.

ü  De gemeentelijke leges zijn gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt.

 

Wel samenwerking, geen fusie

Van oudsher is Zoeterwoude een dorp met trotse inwoners. Ooit de grootste gemeente van Nederland tot nu de kleinste gemeente van Zuid-Holland. In deze tijd is het als kleinere gemeente belangrijk om samen te werken met omliggende gemeenten. Wij kiezen voor zelfstandigheid. Als “platteland” gemeente weten wij het beste wat er in en om het dorp allemaal speelt en wat nodig is om onze eigen identiteit te behouden. In een kleine gemeente zijn de lijntjes kort en informatie snel beschikbaar. Toch weten wij ook dat de wereld niet ophoudt bij de gemeentegrens. De gemeente werkt slim samen met buurgemeentes in de omgeving als dit leidt tot betere oplossingen voor bereikbaarheid, regionale werkgelegenheid of woningbouw. Door samenwerking te zoeken op diverse terreinen met onze buurgemeenten willen we de kosten laag houden en het aanbod ruim. Zo kan ook een klein dorp als Zoeterwoude toch doen wat nodig is.

 

ü  We maken goede afspraken met onze buren. Op deze manier kunnen we de kosten en baten delen met onze buren.

ü  Zoeterwoude moet van, voor en door Zoeterwoudenaren worden bestuurd.

ü  Door korte lijntjes weten we wat er in en rond de gemeente speelt.

ü  Besturen doe je niet op afstand maar van dichtbij.

ü  Bij een fusie raken we de zelfstandigheid kwijt die Zoeterwoude zo eigen is.

ü  Voor VVD Zoeterwoude is een fusie is uitgesloten.