Het amendement en de aangepaste Nota van Uitgangspunten zijn onderaan dit artikel als bijlage toegevoegd.
Tijdens de voorronde op 26 juni bracht de VVD Zoeterwoude als eerste een breed pakket aan inhoudelijke opmerkingen in. Denk aan: het ontbreken van voorrang voor eigen inwoners (lokaal maatwerk), onduidelijkheid over doelgroepen, zorgen over het participatieproces, onbenutte subsidiekansen en het te uitvoerende karakter van de oorspronkelijke nota. Andere partijen sloten zich daarop aan. Samen met Progressief Zoeterwoude nam de VVD vervolgens het voortouw om een aangepaste versie van de nota op te stellen. In de raadsvergadering van 10 juli is dit voorstel aangenomen.
“Geen van de woningen met voorrang toewijzen aan Zoeterwoudenaren? Dat is niet waar wij voor staan.”
— Kitty de Lange-De Heiden, fractievoorzitter VVD Zoeterwoude
Wat is er aangepast?
De aangepaste Nota is teruggebracht tot wat ze hoort te zijn: een kaderstellend document voor nader onderzoek en participatie. De invulling volgt later — met betrokkenheid van het dorp. Belangrijke wijzigingen zijn:
Lokaal maatwerk: voorrang voor Zoeterwoudenaren binnen de regionale regels.
Participatie: de raad wordt actief betrokken bij het participatieplan.
Financiën: het college moet actief landelijke subsidies benutten (zoals de RTHF-regeling).
Hoogte en schaal: maximaal twee gebouwen van twee lagen hoog, passend in de omgeving.
Wat betekent dit?
De vaststelling van de Nota van Uitgangspunten betekent niet dat er al besloten is tot het bouwen van flexwoningen. Eerst volgt verder onderzoek naar haalbaarheid, betaalbaarheid, inpassing en participatie. Daarna besluit de gemeenteraad of het plan daadwerkelijk doorgaat.
Met deze aanpassingen zorgen we er in ieder geval voor dat áls het zover komt, Zoeterwoudenaren niet achteraan hoeven aan te sluiten.