Algemene Beschouwingen 2019

Voorzitter,

Zoeterwoude is dat mooie dorpje wat zich dapper staande houd tussen het geweld van de grote steden in de Randstad. Zoals het CDA altijd zegt gaat het onder andere om rentmeesterschap. PZ vind dat we vooral duurzaam moeten zijn en SBZ heeft alleen oog voor de senioren. Maar dit alles gaat niet vanzelf, daar moet je wat voor doen. De VVD heeft oog voor al deze zaken, maar houdt wel de realiteit in de gaten. Een zo eerlijk mogelijke lastenverdeling tussen burgers en bedrijven, een goede invulling vinden voor gemeentelijk vastgoed waarbij rekening wordt gehouden met het dorpsbelang en de kosten, Duurzaamheid waarbij landschap behouden blijft, er gekozen wordt voor zaken die echt het verschil gaan maken en doorstroomwoningen waarbij senioren wel kunnen verhuizen naar een passende woning om zo jongeren ook een kans te geven op de woningmarkt. En zo ziet u maar een liberaal is vaak ook sociaal.

 

Ook al is het een positief punt dat de telefoon op het gemeentehuis nog steeds door een mens wordt opgenomen, maken we ons wel zorgen over de bereikbaarheid en zijn daarom blij te zien dat er wordt nagedacht in het communicatieplan over alternatieve manieren om de inwoners van informatie te kunnen voorzien. Dit is niet alleen winst voor onze inwoners maar houdt ook onze ambtenaren duurzaam inzetbaar.

Wij hopen ook van harte dat de nieuw aangesteld BOA langer zal blijven dan zijn voorgangers. Om de keten van waarschuwen, informeren en waar nodig sanctioneren te waarborgen is continuïteit van de BOA van groot belang. Wij hopen dan ook dat er voldoende uitdaging zit in het werk. Zoeterwoude is op papier veiliger geworden. Door een nog betere samenwerking tussen de instanties hopen wij wel dat de cijfers nog verder zullen dalen. Een mooie trend is ingezet laten we deze proberen vast te houden.

 

Voorzitter, wij zijn trots op onze boeren. Zij beheren het landschap en zorgen niet in de laatste plaats voor heerlijke zuivelproducten. Ook in het nieuwe omgevingsplan moet er wat de VVD betreft voldoende ruimte zijn en blijven om hen te kunnen laten ondernemen. Lokale regelgeving mag er niet voor zorgen dat zij onbedoeld in de problemen komen. Om Zoeterwoude groener te maken zien wij graag voorstellen voor inbreidlocaties voor nieuwe bomen. Zij zijn immers de groene longen van de aarde, dus ook van Zoeterwoude.  De ruimte daarvoor zou gevonden kunnen worden in een andere besteding van gelden in het programma groene leefomgeving. De website ontdek Zoeterwoude is een goed idee, maar er is nog een wereld te winnen aan bekendheid. Onbekend maakt immers onbemind.

 

Op gebied van verkeer en waterstaat staat er het nodige te gebeuren. In de pijplijn zitten o.a. het opknappen van de Noordbuurtseweg, de Hoge Rijndijk en de nodige rioleringsprojecten. Vooral het opknappen van de Noordbuurtseweg baart ons enige zorgen. Waar eerder gesproken werd over een beperkte opknapbeurt lijkt nu een uitgebreide opknapbeurt in beeld te komen waarbij het asfalt verdwijnt ten gunste van straatklinkers. Of het daar veiliger van wordt valt te betwijfelen.

 

Als we de begroting mogen geloven worden de bruggen uitgebreid gemonitord. Rondkijkend in het dorp zijn daar vraagtekens bij te zetten. De bruggen over de Korte Miening en tussen Noordbuurtseweg en Dorpsstraat, Loethe en Jan van Banningstraat zijn daar slechts voorbeelden van.

Complimenten zijn er voor de buitendienst en groenvoorziening. We mogen als Zoeterwoude trots zijn op het werk wat zij leveren om ons dorp er netjes en verzorgt uit te laten zien.

 

Zoeterwoude gonst van de bedrijvigheid. In de ranglijst van economische toplocaties staan we op een mooie 16e plaats. In weinig andere gemeenten is het aantal arbeidsplaatsen per 100 inwoners zo hoog. Een voorbeeld van het goede ondernemersklimaat is terug te zien in de totstandkoming van het nieuwe winkelgebied in VerdeVista. Kleine ondernemers zijn in Zoeterwoude goed vertegenwoordigd en daarom is juist een goede mix van de bevolkingssamenstelling in de toekomst van belang om hun te kunnen laten ondernemen. Aandacht moet er wel blijven voor de lokale lasten welke relatief hoog zijn vergeleken met de regio.

 

Het cultuurhuis van Zoeterwoude zal over niet al te lange tijd haar deuren openen. Daar waar de Aloysiusschool de perfecte locatie had geweest om een club als Oud-Zoeterwoude onderdak te verlenen, is gekozen voor een pand aan de Dorpsstraat. Voor de kosten hadden we het niet hoeven laten. De verbouwingskosten lopen inmiddels gierend uit de hand en de vraag is waar het stopt. Het telraam is nog steeds beschikbaar.

 

Het lijkt erop dat de kosten voor het sociaal domein in evenwicht beginnen te raken. Samenwerking bij inkoop van diensten, goed toezicht op problemen en goed overleg over de jeugdzorg lijken hun vruchten af te gaan werpen. Geholpen door een verhoogde uitkering kunnen we wellicht de kosten in de hand houden. Senioren in onze gemeente zijn vaak tevreden over de begeleiding vanuit de ambtelijke organisatie.

 

Inburgering is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. De cijfers over de inburgeringstrajecten geven echter een verontrustend beeld en wij vragen ons af wat de stand van zaken is. Graag zien we voorstellen op dit gebied.

 

De verbouwing van Utopia is wat de VVD betreft voorbarig opgenomen. Het gaat niet om de verbouwing van Utopia maar om het gebouw. Wat er vervolgens met Utopia wordt afgesproken is een ander verhaal.

 

Afval is grondstof alleen in Zoeterwoude lijkt het wel goud. De aankomende verhoging van het vastrecht heeft zo zijn oorzaken maar door het stelselmatig negeren van de optie betalen per kilo zorgt het huidige systeem van betalen voor oplopende verliezen bij minder afval. Het gratis aan kunnen bieden van GFT afval zorgt voor een aanzienlijke kostenpost welke niet wordt gedekt door inkomsten. Het college lijkt geen ander antwoord te kunnen vinden dan verhoging van het vastrecht om de gaten te dichten.

 

Zoeterwoude heeft zich tot doel gesteld om in de top 20 te komen van meest duurzame gemeentes in Nederland. Ambitie is goed, maar doen we wat nodig is om dit te bereiken? Hoe gaan we dit dragen? Plannen en visie lijken te ontbreken en het enige wat we zien zijn strakke tijdslijnen gesteld door de overheid en tweehonderdduizend euro voor regentonnen. Dat lijkt ons de verkeerde prioriteit. Van het gas af is een overheidsstandpunt waar we niet omheen kunnen, maar voor de VVD is het wel van belang dat er een keuze moet blijven waarop iemand van het gas gaat in plaats van een van bovenaf opgelegd verhaal. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Wij zien nu dat er eigenlijk alleen maar wordt ingezet op het warmtenet. En daarvan is de toekomst onzeker. De VVD ziet graag voorstellen voor meerdere mogelijkheden om de doelstellingen te bereiken.

 

Het is leuk dat Zoeterwoude zich aanmeldt als pilotgemeente of trekker van grote projecten, maar we moeten wel uitkijken voor overbelasting van het ambtelijk apparaat. In de afgelopen jaren zijn kapitalen besteed aan inhuur en ondanks de resultaten trekt dit een zware wissel voor een kleine gemeente als de onze.

 

Voor de ontwikkeling van het maatschappelijk centrum en de Bernardusschool aan de Rijndijk moeten we uitkijken niet in dezelfde valkuil te stappen als bij de bouw van het Avontuur. Bij het Avontuur is er nu al sprake van een tekort en bekeken moet worden of er op een andere plek ruimte gecreëerd kan worden. We hopen op korte termijn plannen voor de bouw van de nieuwe school te zien.

 

Over niet al te lange tijd zal de Westwoudschool gesloopt gaan worden. Op deze plek zullen 10 eengezinswoningen gebouwd gaan worden. Daar waar dit college de mond vol heeft over levensloopbestendig bouwen en bouwen naar behoefte zien we dat er vooral meer van hetzelfde wordt gebouwd met hier en daar wat starterswoningen. Met als argument dat er ook behoefte is aan eengezinswoningen. De VVD heeft het begrip doorstroomwoningen geïntroduceerd waarbij senioren kleiner kunnen gaan wonen en er ruimte vrijkomt voor jongeren op de woningmarkt. De Westwoudlocatie had de ideale locatie geweest voor deze doorstroomwoningen, maar hier is sprake van een gemiste kans. Als excuus wordt naar voren gebracht dat er op het terrein bij Emmaus appartementen voor senioren worden gebouwd. Maar er is meer nodig dan dat.

 

Er staan meerdere grote projecten op stapel. Voor Zoeterwoudse begrippen megaprojecten. Belangrijk is dat er een goede fasering plaatsvindt met aandacht voor de kosten en druk op de organisatie. Teveel hooi op de vork nemen kan leiden tot verkeerde keuzes en aanzienlijke kostenoverschrijdingen.

 

Onlangs hebben we als raad besloten dat de woonlasten zullen stijgen. Dat heeft een reden. De grote projecten die we willen verwezenlijken hebben een prijs. De VVD heeft voorstellen gedaan de pijn eerlijker te verdelen en inwoners van onze gemeente mogen er vanuit gaan dat voor het geld wat ze betalen iets moois terugkomt. De toekomst is een punt van zorg. Ik citeer hier even een stuk uit de algemene beschouwingen van 2016 (!):

 

“De financiën geven op het eerste gezicht een mooi beeld te zien, maar er mag niet vergeten worden dat er wel degelijk donkere financiële wolken achter de horizon hangen. Een daarvan is dat er geen voorschot genomen is op de mogelijke afschaffing van de precariorechten wat er voor kan zorgen dat er een groot gat in de toekomstige begroting kan worden geslagen.”

 

We kunnen de conclusie trekken dat dit college de afgelopen 4 jaar op de handen heeft gezeten voor wat betreft voorbereidingen op de afschaffing van de precariorechten. De oplossing is gevonden in het simpelweg toe-eigenen van de inkomsten onder het motto: anders had u dit geld betaald aan de nutsbedrijven en nu aan ons dus u merkt er niets van. Het had zoveel beter kunnen zijn als niet alleen dit college maar ook voorgaande college’s ons advies ter harte had genomen. Het grote afwezige woord is trouwens BEZUINIGEN. Dit is dit college blijkbaar niet gegeven. Er wordt altijd gesteld dat er weinig meer te bezuinigen valt, maar dat is maar de vraag. Wat geen vraag is, is dat we niet eindeloos door kunnen gaan met het verhogen van de lasten. Voor het komend jaar zien we naast de extra verhoging van de OZB ook een verhoging van het reinigingsrecht en te vrezen valt dat het daarmee niet stopt. Het geld, geacht college,  groeit ook in Zoeterwoude niet aan de bomen.

 

Als VVD blijven we pleiten voor het grondig doorlichten van de organisatie om de juiste mensen op de juiste plekken te krijgen en zo te zorgen voor een zo efficiënt mogelijke organisatie. Des te opmerkelijker is de bijna constante weigering van dit college hier wat mee te doen. Daarom zullen wij een motie indienen om hier mee aan de slag te gaan.

 

We verwelkomen de komende jaren vele nieuwe inwoners en hopen van harte dat zij datzelfde dorpsgevoel ervaren als de huidige inwoners. Dat zij zich Zoeterwoudenaar gaan voelen. Dat de gemeente groeit mag wat de VVD betreft niet leiden tot een ongebreidelde groei van de organisatie. Tijdelijke pieken opvangen met inhuur, automatisering en moderne communicatiemiddelen zijn daarbij onmisbaar.

 

Voorzitter, dat mooie dorpje wat zich dapper staande houdt tussen het geweld van de grote steden in de Randstad, dat gaat niet vanzelf. Daar moeten we elke dag voor werken en er voor zorgen dat het ook mooi blijft. Als wij Zoeterwoude toekomstbestendig willen maken én houden zullen we de juiste verstandige beslissingen moeten nemen. De VVD wil daar graag een bijdrage aan leveren maar wel vanuit een realistisch perspectief. Klare taal en realistische voorstellen zijn wat de VVD betreft de weg die bewandeld moet worden om ons dorp Weids, Groen, Ondernemend en Sociaal te houden.