ZOETERWOUDE HEEFT HUISHOUDBOEKJE PRIMA OP ORDE ??

ZOETERWOUDE HEEFT HUISHOUDBOEKJE PRIMA OP ORDE?

Vind het College en de coalitiepartijen CDA en PZ.

Maar wij vinden er wat anders van. Lees onze bijdrage bij de Algemene beschouwingen 2019

Voorzitter,

De begroting van 2019 laat een klein overschot zien en dat is natuurlijk goed om te zien. Daar moet echter een kanttekening bij geplaatst  worden. De economische voorspoed zorgt voor een grotere bijdrage uit het gemeentefonds maar desondanks meent dit college toch ook nog een greep uit de reserves te moeten doen. Dat dit zoals eerder gezegd gezien moet worden als een soort vakantiegeld doet daar niets aan af.

 

De kracht van samen als het over de participatie van onze inwoners gaat wordt voortvarend opgepakt. Waar wij wel onze twijfels bij hebben is het instellen van een burgerbegroting. Het idee is leuk voor de bühne maar in de praktijk wordt deze verdeeld door de participatie elite. Ofwel degenen die altijd reageren. De VVD vraagt aandacht voor de zwijgende meerderheid.

 

Bij het klantcontactcentrum is het niet alleen van belang in te blijven zetten op de vaardigheden van de medewerkers maar ook op de bereikbaarheid. Te vaak krijgen wij signalen dat wachttijden van meer dan 10 minuten aan de telefoon eerder regel dan uitzondering zijn. Voorkomen moet worden dat de organisatie weliswaar redelijk goed bezig is, maar door niemand is te bereiken.

 

Wat openbare orde en veiligheid betreft zit het in Zoeterwoude over het algemeen wel goed. Niet dat er nooit iets gebeurt maar Zoeterwoude kent geen jeugdbendes of andere sterk overlast gevende groepen.

 

De digitale veiligheid is een heel ander verhaal. Ja, het is goed dat er aandacht voor is maar de tekst in de begroting is redelijk nietszeggend waarbij het er op lijkt dat de inrichting van het systeem is gebaseerd op trial and error. Weet iedereen wel waar ze mee bezig zijn? Bij het incalculeren dat er een boetekans is van 10% ofwel €200.000 wat ons redelijk hoog lijkt, kun je de vraag stellen of we dit niet beter uit kunnen geven aan voorbereiding dan aan boete.

 

De groene leefomgeving lijkt ondanks dat we hier omgeven worden door weilanden een soort hobbyproject te zijn geworden. Het aanplanten van duurzaam gekweekte planten is daarbij misschien wat overkill. Is de volgende stap dat we met de bomen moeten gaan praten of dat de portefeuillehouder in een blauwe jurk gaat lopen? Een burgerinitiatief om planten en bloemen in een perk te kweken en verzorgen de nek omdraaien is dan misschien weer niet de weg die we moeten bewandelen. Bloemrijke bermen, ze zijn vaker genoemd, leveren vooral meer werk en veel onkruid op.

 

Als dit college al wat zou kunnen doen om de leefomgeving te vergroenen zouden er meer bomen aangeplant kunnen worden in de gemeente om het dorp en rijndijk te vergroenen. Er zijn nog heel wat plekken waar bomen kunnen worden geplant. Hierover hebben we een MOTIE ingediend.

 

Het vermaledijde speelplan heeft vooral gezorgd voor speelplekken voor de hele kleintjes en de hangjeugd maar de tussenliggende groep valt tussen wal en schip. Blijkbaar is hier de wens de vader van de gedachte geweest en is de realiteit uit het oog verloren.

 

De verkeersveiligheid en vooral de fietsveiligheid wil de VVD bevorderen door het optisch aanbrengen van fietssuggestiestroken om het onveilige gevoel van met kinderen fietsende ouders op weg naar school en naar huis terug te brengen. Zeker in de buurt van de school dient duidelijk te zijn waar iedereen zich op de weg mag en kan begeven.

 

De straatverlichting omvormen naar LED mag wat de VVD betreft in een hogere versnelling. Contourverlichting op fietspaden, een idee van de VVD, is goed maar veiligheid gaat voor natuur. Het zou het college trouwens sieren om ook eens aan bronvermelding te doen.

 

Het dorpscentrum wordt stevig aangepakt en ondanks dat het niet helemaal vanzelf gaat heeft de VVD de indruk dat het de goede kant op lijkt te gaan. De uitruil van kantoorruimte voor woningen in VerdeVista is ook een goede ontwikkeling. Wat een minder goede ontwikkeling is, is dat uit het tevredenheidonderzoek blijkt dat Zoeterwoude maar een 6,5 krijgt van de ondernemers. Hoofdoorzaak: de kosten voor ondernemers liggen aan de hoge kant. En wat nog veel zorgelijker is, is dat de streefwaarde ook maar een 6,5 is. Dat kan en moet ambitieuzer. Het ondernemersklimaat moet verbeteren om Zoeterwoude aantrekkelijk te houden als vestigingsplaats voor bedrijven.

 

Dat de bibliotheek behouden blijft is logisch maar het moet wel meer anno nu. Er zou meer moeten worden ingezet op digitale tijdperk. De bibliotheek zou actief moeten inzetten op laaggeletterdheid en computervaardigheden. Wellicht is een koffiecorner creëren met speelhoek en leestafel o.i.d. een optie zodat de bieb meer wordt dan alleen boeken uitlenen.

 

Jeugdzorg blijft een zorgenkindje. De afgelopen jaren leek de term bodemloze put de beste omschrijving. De grip op de uitgaven lijkt volledig weg. Opvallend is dat de lasten lijken te dalen maar we willen graag weten wat dan de actiepunten zijn in de regionale sturingsagenda.

 

De afvalinzameling is en blijft een moeilijk verhaal. Ondoordacht beleid, ronduit botte weigeringen en nepoplossingen in de categorie: dan vraagt u de thuishulp of de buurman toch, zijn een dieptepunt in het doorvoeren van beleid waarbij tunnelvisie een compliment zou kunnen zijn. Het hele probleem zou kunnen worden opgelost door het  bijplaatsen en verplaatsen naar betere locaties van een paar containers. Daarmee wordt in ieder geval ongewenst afvaltoerisme naar buurgemeenten voorkomen. Deze portefeuillehouder projecteert het gedrag van zichzelf op de bevolking en gaat er voetstoots vanuit dat zij dit wel zullen volgen. Niets is minder waar!

 

Bij het gasloos bouwen zou keuzevrijheid moet voorop staan. Verplicht aansluiten op de warmterotonde druist in tegen het principe van keuzevrijheid en is dus geen vrijheid. Dat een nieuwbouwwijk gasloos wordt gebouwd geeft de kopers de vrijheid het huis te kopen of niet. Bestaande woonwijken afsluiten van het gas en verplicht aansluiten op de warmterotonde of iets dergelijks ontneemt inwoners de mogelijkheid een keuze te maken in het verwarmen van hun huizen. Voor de VVD is het één van de mogelijkheden, maar niet de enige mogelijkheid.

 

De dalende kindertallen in de onderwijsbegroting kloppen niet bij een groeiende bevolking. Cijfers veranderen sterk door aantrekkende woningmarkt. De getallen uit 2014 zijn te gedateerd. Het beleid baseren op deze getallen is vragen om problemen. Grote aandacht is gewenst voor signalen vanuit de gemeenschap en wellicht is de nieuwe school een groter avontuur dan in eerste instantie gedacht. Proactief acteren i.p.v. brandjes blussen is hier van belang om te voorkomen dat we in de problemen komen

 

We hebben het de afgelopen jaren al vaker genoemd maar wat de VVD en sinds deze zomer ook PZ betreft gaan we de Keerweer herontwikkelen. Voor de bedrijven hebben we dan weer elk een andere oplossingsrichting maar wat de VVD betreft komen we niet aan de Westeindsepolder. Wij doen niet aan NIMBY en zijn ook bereid te bouwen op plaatsen waar onze leden of raadsleden wonen. Ook de Kameleonlocatie kan wat de VVD worden herontwikkeld. Speciale aandacht dient er wat ons betreft te zijn voor het bevorderen van de doorstroming van senioren naar betaalbare vierkamer appartementen. Daarmee kunnen we het aanbod starters verhogen omdat dan de doorstroming op gang kan komen. Wij spreken hiermee speciaal het CDA en PZ aan omdat zij, in tegenstelling tot wat ze beiden in hun verkiezingsprogramma’s schrijven precies datgene nalaten wat ze beloven. Je zou het kiezersbedrog kunnen noemen. Sterker nog het is kiezersbedrog!

 

Wat de VVD betreft stapt Zoeterwoude uit het Regionaal woonruimteverdeelsysteem om zo meer ruimte te geven voor de eigen inwoners. Gebleken is dat er meer instroom is van buiten naar binnen groter dan andersom. De VVD wil dat Zoeterwoudse inwoners meer dan nu voorrang krijgen bij de bouwprojecten en de woningverdeling. Hierover hebben we een MOTIE ingediend. Bij de nieuwbouwprojecten wordt het risico steevast afgedekt met een ander bouwproject. Dat moet stoppen. Elk bouwproject moet op zichzelf kostendekkend zijn en moet niet worden gefinancierd met gelden uit andere bouwprojecten.

 

De afgelopen jaren heeft de VVD telkens weer gewaarschuwd voor de mogelijke afschaffing van de precariorechten. Tot onze stomme verbazing harkt dit college dit voordeeltje voor de inwoners zelf naar binnen. Het is niets meer of minder dan een schande dat zij hiermee de inwoners van Zoeterwoude besteelt van een voordeel onder het motto dat het niet duurder of goedkoper wordt. Het is trouwens niet voor het eerst dat het college een voordeeltje van de inwoners naar zich toe trekt. Ook in 2012 werd de compensatie Oasen door het CDA-PZ college geconfisqueerd. Zelfs Robin Hood had dit niet kunnen bedenken! Hierover hebben we een MOTIE ingediend

 

Het aantal fte in Zoeterwoude is weer terug op het niveau van 2011. Het argument dat er zoveel taken en werk bij zijn gekomen dat dit noodzakelijk is opmerkelijk als we zien dat in bijvoorbeeld de gemeente Strijen met 8.785 inwoners met slechts 55 fte toe kan waar Zoeterwoude er blijkbaar 73 nodig heeft. Zelfs al zou de gemeente Strijen de groenvoorziening/buitendienst uitbesteden met 14 fte, dan nog zijn er vraagtekens te zetten bij het hogere aantal fte. Operatie stofkam naar doelmatigheid en kwalificatie van personeel kan hier nog goede zaken doen. Het uitbesteden van taken en overhevelen van personeel naar regionale samenwerkingsverbanden levert vragen op.

 

Voorzitter, is het allemaal kommer en kwel? Nee dat niet. Zoeterwoude is een geweldig dorp om in te wonen en ik ben er trots op daar deel van uit te mogen maken. Maar het kan en moet beter. Dat kan door te beginnen met kijken en luisteren. Oogkleppen af en oordoppen uit. Dat geldt niet alleen voor het college, maar zeker ook voor de coalitiepartijen die zich steeds vaker laten leiden door ideologische belangen dan door de vragen uit de bevolking. Daarmee worden kansen gemist en ondoordachte besluiten genomen.