Afvalbeleid Zoeterwoude faalt! 10% méér afval en 27% duurder.

© VVD Zoeterwoude

De VVD heeft aangetoond dat het afvalbeleid in Zoeterwoude faalt. Uit analyse van de cijfers over 2017 blijkt glashelder dat het ingezette beleid van betalen per inworp in de ondergrondse afvalcontainers méér afval oplevert en dat de gebruikers duurder uit zijn. Bij de invoering werd bekend gemaakt dat de inwoners niet duurder uit zouden zijn, het tegenovergestelde is waar.

Gebruikers van de mini-containers betalen nu nog per ingeleverde kilo. Zij leveren per persoon 10% minder afval in. Omdat het systeem van betalen per inworp verhoudingsgewijs nadeliger uitpakt, (niet elke zak weegt exact 6,25 kg), betalen gebruikers daarvan 27% meer. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Als we willen dat onze inwoners moeten gebruik gaan maken van ondergrondse afvalcontainers mogen ze niet gestraft worden voor het inleveren van een halfvolle stinkende zak afval. Niemand gaat zijn zak afval wegen. Gewoon betalen per kilogram is het eerlijkst. Van dit beleid wordt iedereen de dupe die zijn best doet afval te scheiden. Het lijkt overigens dat in gemeenten waar inwoners moeten betalen per inworp restafval het recyclebare huishoudelijk afval door sterke vervuiling minder goed geschikt is voor recycling.

De partijen die zeggen ofwel duurzaam te zijn of op te komen voor belangen van senioren waren opmerkelijk genoeg niet bereid een motie van de VVD te steunen om voorlopig te stoppen met invoering van de ondergrondse containers. Zij gaan liever door op de ingeslagen weg van het benadelen van inwoners.

De VVD wil herinvoering van betalen per kilogram ingeleverd restafval.